© 2019 av Emmie Rudolfsson . Kommunikatör

Teknologsektionen för Affärsutveckling & Entreprenörskap inom Samhällsbyggnadsteknik

Teknologgården 2

412 58 Göteborg (Johanneberg)

aestyret@aetek.chalmers.se

MÅNADENS ALUMN

ARKIV

Här finner du

samtliga

tidigare alumner

ARKIV

Här finner du

samtliga

tidigare alumner

November 2019

Månadens alumn i november 2019 är Erik Fischer!

 

Han är 34 år gammal, kommer från Kungsbacka och tog examen från Æ-programmet 2009! Erik har precis avslutat sin tid på Adapta Fastigheter som VD och är nu i fasen med att starta eget företag - spännande! Nedan har Erik svarat på frågor för att inspirera och tipsa er studenter som går på programmet idag. Trevlig läsning!

Beskriv ditt yrke idag:
​Fram till i somras har jag varit vd för ett fastighetsbolag med affärsidén att utveckla fastigheter för eget ägande och egen förvaltning. Senaste stora projektet har varit Kongahälla Center i Kungälv. För det projektet har jag även varit projektchef, jobbat med all uthyrning samt varit VD i det fastighetsägande JV:t (joint venture) som vi delägt med Alecta.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig? ​
Den börjar tidigt och har ett ganska högt tempo. Den består (tyvärr) av mycket möten relaterade projektet. Mellan möten producerar jag rapporter, presentationer och beslutsunderlag för olika typer av beslut som måste fattas. Löpande avstämningar med personal och styrelse/ägare inryms också i dagen.

Hur var din tid på Æ? Är det något speciellt du har nytta av idag? ​
Min tid på AE var fantastiskt rolig. Jag fick förtroendet att vara kassör i Styret samt hade en styrelseplats i Chalmers Studentbostäder. Utöver det jobbade jag extra på en fastighetskonsult (JLL) samt lanserade ett studentbemanningsföretag i Göteborg som sedan köptes av Proffice. Något jag snabbt lärde mig är att ständigt utveckla nätverket inom näringslivet. Det öppnar många dörrar när man vill ut i arbete. Mitt första jobb på Platzer Fastigheter fick jag dels genom mentorprogrammet på AE samt tack vare mitt extrajobb på JLL.
Vi är många från min årskurs på AE som fortfarande har kontakt och som har kommit ganska långt i våra karriärer. Det är till stor nytta idag.

Dina tre bästa tips under studietiden är… ​
Ha kul, fokusera på det ämnesområde du är bäst på, odla tidigt ett brett nätverk inom och utanför Chalmers.

Dina tre bästa tips inför yrkeslivet är… ​
Ha inte för stora förväntningar på hur arbetslivet ser på dig som nyexad - se till att få ett första "okej" jobb så kan du börja bygga ditt cv därefter. Yrkeslivet innehåller inga "inställda arbetsdagar", ställer rätt hårda krav på egenansvaret och du förväntas lära dig, utvecklas och leverera. Bestäm redan nu hur du vill att ditt liv ska se ut avseende hälsa/motion, socialt/relationer samt yrkesroll/arbete. Allt för många tar det nya jobbet på så stort allvar att de glömmer bort det som verkligen är viktigt i livet (din hälsa och dina relationer). Man kan alltid byta jobb men det är svårt att ställa om sin hälsa.

Dina tre bästa tips gällande jobbsökande är… ​
Visa i handling hur du är som person. Skriver du att du är driven och målinriktad är det bra att visa det genom mötesinitiativ och att vara påläst om företaget som ska intervjua dig. Kanske även påläst på den som intervjuar.
Endast den med starkast cv kan vara kräsen. Något måste vara det första jobbet - därefter finns det andra jobb.
Lägg inte din dyrbara tid på att försöka vända den som absolut inte visar intresse för att anställa dig även om det är ditt drömjobb - gå vidare och sätt som personligt mål att få revansch i framtiden!

Vad är det bästa med bygg- och fastighetsbranschen? ​
Det är ingen bransch som "trendar" utan lär finnas kvar även framöver. Har man en sund inställning till riskerna som finns går det alltid att livnära sig i branschen. Utvecklingsmöjligheterna är enorma särskilt om man har ett intresse för affärer.

Vad är du mest stolt/nöjd över hittills i din karriär?
​På 10 år sen jag slutade AE har jag fått göra en karriär som inte alla ens får göra i ett yrkesliv i fastighetsbranschen. Det har gett mig en väldigt bred kompetens samtidigt som jag fått genomföra många saker från start till mål. På vägen har jag fått utveckla ett stort antal duktiga medarbetare, flera som jag rekryterat från AE programmet som gått vidare i sina karriärer och blivit framgångsrika.

Kontaktuppgifter: ​Erik Fischer på LinkedIn